Det er ikke lenge siden jeg hørte ordet virtuell assistent for første gang, og det er kanskje et ganske nytt ord for deg også? I denne artikkelen vil jeg forklare hva en virtuell assistent er og hva hun gjør.
I desember 2019 hadde jeg meldt meg på en digital julekalender, og det var første gangen jeg hørte selve ordet virtuell assistent. Det var kanskje ikke ordet som fanget oppmerksomheten min, det var nok heller mer hva jeg fikk forklart om hva det var og hva en virtuell assistent gjorde.
Siden du lurer på hva en virtuell assistent er, så skal jeg forklare så godt som jeg kan, sånn at du forhåpentligvis forstår og skaper deg et bilde.
Dette var oppfatningen og forståelsen jeg fikk da jeg åpnet luken i adventskalenderen. En virtuell assistent, også kalt VA, er en person som driver sin egen bedrift og jobber hjemmefra. Hun gjør oppgaver for deg i bedriften din og fakturerer deg etter avtale. Hvilke oppgaver en VA tar på seg er det hun selv som velger. Noen jobber deltid på denne måten, mens andre gjør dette på heltid.
Forstod du dette?
Slik var min forståelse av hva en virtuell assistent var første gangen jeg hørte ordet, men jeg kan også forklare på en annen måte.
En VA er ikke en person du kan ansette i bedriften din.
En VA er ikke en person du kan ansette i bedriften din. Dette er en selvstendig næringsdrivende som står fritt til å jobbe fra der hun selv ønsker, som regel digitalt. De aller fleste jobber hjemmefra hvor de har sitt eget kontor eller sitter ved kjøkkenbordet, men du har også de som lever som digitale nomader og tilbyr sine tjenester uansett hvor de befinner seg i verden. Det eneste en virtuell assistent trenger er tilgang til internett.
I Norge og Skandinavia er dette relativt nytt, og spør du mannen i gata, tror jeg ikke det er så mange som vet hva det er. Retter vi blikket over havet mot USA, så er dette et velkjent begrep. Om jeg ikke tar feil så er jeg ganske sikker på at virtuell assistent er et ord som bedrifter, gründere og ledere etterhvert vil ha ganske god bekjentskap med. Det er nemlig ganske mange fordeler ved å bruke en virtuell assistent.
En virtuell assistent gjør altså oppgaver for andre, og ofte er dette oppgaver som små bedrifter eller gründerdamer ikke har tid til, kan eller har lyst å gjøre selv. Det betyr ikke at en VA vil kunne gjøre alt i bedriften din som du har lyst å sette bort, for det er nemlig slik at de ofte tilbyr tjenester som de har spesialisert seg på.
Jeg har for eksempel spesialisert meg på e-postmarkedsføring og medlemsportaler. Det betyr at jeg kan administrere medlemsportaler for deg og at jeg kan skrive e-poster som blir åpnet og lest, hjelpe deg å bygge e-postliste eller ta meg av automatiseringer og det tekniske. Ønsker du hjelp med for eksempel regnskap, drift av sosiale medier eller Facebook-annonser, bør du finne en virtuell assistent som har spesialisert seg på dette.
Virtuelle assistenter tilbyr ofte tjenester innenfor et felt de har spesialisert seg på
Nettopp det at en virtuell assistent ofte tilbyr å gjøre det de kan godt og liker, vil gjøre at de som kjøper disse tjenestene får en som har spesialisert seg på nettopp dette feltet. Det gjør at de som kjøper tjenester av en VA ofte er veldig takknemlige for å slippe å bry seg med dette og glad for å frigjøre tid.
Nå når du forhåpentligvis har en bedre forståelse for hva en virtuell assistent er, er det enklere for deg å gjøre en vurdering om det å skaffe deg en VA er noe som er aktuelt for deg.
Forskjellene mellom å få en virtuell assistent i motsetning til å ansette, er at du slipper unna alle de tingene som følger med når du ansetter. Du kan gjerne sammenligne det med å engasjere en konsulent.
En VA jobber ofte på prosjektbasis, hvor hun kun gjør oppgaver knyttet til et bestemt oppdrag, men det er også vanlig at bedrifter henter inn hjelp til faste oppgaver som leveres månedlig. Uansett så inngås det en oppdragsavtale. Her spesifiseres oppgaver, pris og tidsrom for samarbeidet. Dersom behovet skulle falle bort, eller om du har lyst å ta over oppgavene selv, er det selvfølgelig rom for det. Avtalen kan sies opp av begge parter.
Instagram did not return a 200.
For å skrive bedre e-poster, er du smart om du lar deg inspirere av andre. Vil du lese mine? Registrer deg her.